K&V: Tavaranpaljoudesta


KYSYMYS:

"Vaimoni raahaa kotiin kaikenlaista rojua, mutta mistään ei luovu. Tavaranpaljous ahdistaa, ja oma tila loppuu kesken. Olisiko oma kämppä ratkaisu?"


VASTAUS:


Kiitos napakasta kysymyksestäsi! Tavaran - jopa rojun - kerääminen on yleinen tapa, ja käsittääkseni universaali eli ilmenee ympäri maailmaa ja pitkin aikoja. Et siis varmastikaan ole yksin tämän tilanteen kanssa! :)


Vaikka mitä mieltä olisi uusista tavaran vähentämistrendeistä, kuten konmarituksesta, on aika selvää, että ihminen voi hyvin vain jos hänellä on tarpeeksi tilaa elää ja hengittää. Tavarapaljous voi ahdistaa ja tukahduttaa. Toisaalta, myös minimalismissa on vaaransa, jotka usein oireilevat jonkinlaisesta materiaalisuuden hyljeksimisestä. Tämä on tyypillinen seuraus mm. uskonnollisesta maailmallisen elämän vieroksumisesta. Oletan kuitenkin, ettet edusta askeettista elämänfilosofiaa ja ettet ole turhan pedanttinen siisteyden suhteen. (Jos olet, tilanteessa pitäisi ottaa aika merkittävällä tavalla huomioon sinun oma osuutesi välillenne kärjistyvään asetelmaan.)


Käsittelen tilannetta siis sillä oletuksella, että kumppanisi toiminta on mahdollisesti oireilua jostain muusta asiasta kuin tavaraan liittyen. Mitä se mahtaisi olla? Turvaako hän tavaraan emotionaalisesti? Onko hänellä haasteita myös muiilla elämänhallinnan alueilla, kuten tunteiden käsittelyssä? Vai onko tavaroiden hamstraaminen


hänen tapansa ottaa maaperää ja valta-asemaa kotona? Jos näin on, kysyisin seuraavaksi, miten sinun oma maaperän ottaminen toimii? Oletko alakynnessä? Vai oletko mahdollisesti vallassa kotinne ilmatilassa eli henkisesti voimakkaampi? (Haluaisin tässä kohtaa muistuttaa, että valtakamppailut kotona eivät ole vaarallisia tai ilmentymiä ongelmista. Ennemminkin ne on kahden itsenäisen henkilön kohtaamisen neuvottelua ja joskus mittelöintiäkin. Tätä ei kannata pelätä.)


Toivottavasti nämä pohdinnat auttavat sinua selvittämään asiaa eteenpäin itseksesi - ja mahdollisesti vaimosi kanssa yhdessä. En suosittelisi tilanteesta vetäytymistä omaan kämppään, jos konflikti on olennainen ja selvitettävissä - niin kuin ne yleensä ovat. :)


- Max


Esillä nyt
Posts Are Coming Soon
Pysy kanavalla...
Uusimmat kirjoitukset
Arkisto
Aiheet
  • Twitter-profiilimme

Elämän perusymmärrys ry
 

yhteys@elamanperusymmarrys.fi

Y-tunnus: 2697272-1

© 2020 Elämän perusymmärrys ry 

Haluatko tietoa tapahtumistamme? Tilaa uutiskirjeemme!

  • Facebook
  • Twitter